Slagerij Boersema 50 jaar 'n begrip

GRIJPSKERK - 2012
Bescheidenheid siert. Dat gaat ook op voor Henk en Anita Boersema van de gelijknamige slagerij. Hun kwaliteit is al jaren hoog en is in het hele Noorden beproefd. Al waren twee prijzen in 2009 natuurlijk welkom.


Het bedrijf is precies een halve eeuw gevestigd aan de Herestraat. Het bestaat echter langer. In november 1933 schreef Jan Boersema (sr.) zich in bij de Kamer van Koophandel, het officiële begin van slagerij Boersema aan de Rijksstraatweg (tussen Niezijl en Grijpskerk). Doordat er een nieuwe weg werd aangelegd moest het bedrijf verhuizen en in 1939 volgde de opening aan de Hoofdstraat te Niezijl. Ook toen waren de Boersema's al vooruitstrevend bezig, er was een elektrische koelinstallatie en rauwe vleeswaren werden in eigen bedrijf gemaakt.

Na de oorlog ging slagerij Boersema verder als grossier in vlees. Eerst vanuit Pieterzijl en later vanuit Grijpskerk (vlak achter cbs De Regenboog stond een slachthuis). Vanaf 1954 was de groothandel gevestigd in Groningen. Henk (sr.) en Kor Boersema waren inmiddels ook in de groothandel gaan werken. Februari 1962, een halve eeuw geleden dus, opende Kor Boersema met zijn vrouw Annie een slagerij op de huidige locatie. Een goede stap en het bedrijf groeide gestaag, deze groei maakte aanpassingen noodzakelijk.

Na een aantal kleine verbouwingen werd in 1977 de slachting en worstmakerij grondig aangepakt en in 1997 volgde de winkel. Daarna volgden nog meer wijzigingen en zoon Henk nam in 1988 de slagerij over. In 1990 volgde een vernieuwing van slachterij en worstmakerij, in 1997 van de winkel en in 2002 kwam er bijvoorbeeld een compleet ingerichte keuken voor de catering.

"Kwaliteit door ambachtelijkheid" is de slogan die slagerij Boersema zeker waar maakt. Waar het kan wordt alles zelf klaar gemaakt. Levende inkoop van runderen uit eigen regio, uitbenen en winkelklaar maken. Een eigen worstmakerij en natuurlijk vele soorten vleeswaren die iedere week worden gemaakt. Panklare producten, gehaktballen zelfgemaakt en veel verkocht, deze gehaktballen zijn wereldberoemd in Noord-Nederland.
Dat er reden is om trots te zijn op de producten blijkt uit de prijzen die regelmatig op vaktentoonstellingen en bij onverwachtse keuringen worden gewonnen. Slagerij Boersema is aangesloten bij Het Worstmakers Gilde en van daaruit wordt er gecontroleerd of de slagerij nog aan de eisen voldoet die gevraagd worden om lid van het gilde te mogen zijn. Een belangrijk punt hierbij is de hygiëne, maar ook worst en vleeswaren worden zowel vaktechnisch als microbiologisch gekeurd.
"In 2008 bijvoorbeeld wonnen we op de NSM, de Noordelijke Slagers Manifestatie, het kampioenschap van Groningen in de categorie Algemeen. En in hetzelfde jaar de titel voor de droge worst in een test van het Dagblad van het Noorden", vertelt Boersema. "Dat is leuk, maar het is belangrijker dat je steeds een goede kwaliteit houdt", aldus de Grijpskerker.
Boersema is veelzijdig. "We hebben een uitgebreid assortiment: eigengemaakte vleeswaren (circa 25 soorten) en worstsoorten (circa 25 soorten);
voor de thuiskok: heerlijk suddervlees, rollades, braadstukken;
voor de gemaksklant: pizza's, soepen, pangangs, bami, nasi, macaroni, roerbakschotels; voor de snackers: olijven, tapenades, peppadews, patés.
En buffetten, van klein tot zeer uitgebreid. Met salades, vleeswaren en stokbrood of in de koudere maanden een stamppotbuffet. Alle vleesproducten worden vers gemaakt in onze slagerij. Gourmet- en fondueschotels, stamppotten, tot snijbonenstamppot en hete bliksem aan toe, Bourgondische stoofschotels en kant-en-klare soepen completeren het geheel."

De slagerij is ook present op de beurs Wonen & Co, op het culinaire plein. En volgende week wordt het jubileum aan de Herestraat gevierd met aantrekkelijke acties.

Gildenieuws

Openingstijden

MaandagMa 08.00 t/m 18.00 uur
DinsdagDi 08.00 t/m 18.00 uur
WoensdagWo 08.00 t/m 18.00 uur
DonderdagDo 08.00 t/m 18.00 uur
VrijdagVr 08.00 t/m 20.00 uur
ZaterdagZa 08.00 t/m 16.00 uur
ZondagZo t/m