Afbeelding
Afbeelding


Finaleplek Grote Grillworsttest 2016

In 2016 hebben ruim 180 slagers hun grillworst ingezonden voor de nationale Grillworsttest, en ook dit jaar is slagerij Boersema weer een van de finalisten.

Gildeslager Boersema uit Grijpskerk heeft een eervolle vermelding ontvangen in de Grote Grillworsttest. “Dit is een bijzondere en lekkere worst, want de slager kiest voor een grovere structuur”, zei de jury over de grillworst van slagerij Boersema. “Onze grillworst uit eigen worstmakerij is een product waar we trots op zijn, dus deze eervolle vermelding is een eer”, zei Gildeslager Boersema. Het bijzondere aan de grillworst van 2016 is dat deze glutenvrij is geen smaakversterkers bevat en 20% minder zout bevat.

De jury zei: ”Bij de finalekeuring is er extra kritisch bekeken, het ging om de kleinste details. Een goede grillworst bepaalt de reputatie van de slager en verleidt je al vanuit de toonbank. De geur komt je al tegemoet! Een combinatie van een mooie vleessmaak, een eerlijke worststructuur, uitgebalanceerde kruiden en smaken maken een grillworst een product om voor om te rijden!"

Over Gildeslager Boersema

"Kwaliteit door ambachtelijkheid is ons motto, waar kan maken we alles zelf. Dat zijn ongeveer 25 worstsoorten, 20 soorten vleeswaren, 10 soorten barbecuespiezen, vlug- en panklaar artikelen en nog veel meer. Ook maken we gemiddeld 3.000 gehaktballen per week voor de winkel en de horeca. Verder mag de Groninger droge worst (winnaar Dagblad van het Noorden-test 2008), zoete en bakbloedworst, hoofdkaas en grove Groninger leverworst niet in het assortiment ontbreken. Voor al deze streekproducten rijdt men graag vele kilometers om. Onze grillworst kunnen we nu aan deze rij producten toevoegen."


GOUDEN OOGST met Groninger streekproducten door Slagerij Boersema in Zwolle 2017

Persbericht, 2017

Tijdens Noordelijke slagers manifestatie (NSM) heeft slagerij Boersema uit Grijpskerk 8 maal goud behaald. Dit resultaat werd bereikt door 6 maal 100 punten te scoren met Gronings Gebraden Gehakt, Groninger Mosterdsoep, Groninger Grillworst, Groninger droge worst, Groninger Mosterdworst en Groninger “Vroeg op Noord worst”, met de Groninger zure zult werd 98 punten behaald en met de Erwtensoep 99 punten.

Ook zoon Jasper Boersema deelde mee in de feestvreugde, hij kreeg voor zowel zijn Mosterdsoep alsook voor zijn Big Barbecue Burger de volle 100 punten, een zeer knappe prestatie!!

Om door de strenge keuring heen te komen werden deze producten getest op aanzien, kleur, consistentie en natuurlijk de geur en smaak van het product. De jury bestond uit Deskundige worstmakers, Keurmeesters en Leerlingen van het SlagersVakOnderwijs (SVO).

Over Gildeslager Boersema

Kwaliteit door ambachtelijkheid is ons motto, waar kan maken we alles zelf. Dat zijn ongeveer 25 worstsoorten, 20 soorten vleeswaren, vlug- en panklaar artikelen diverse soepen en stamppotten en nog veel meer. Ook maken we gemiddeld 3.000 gehaktballen per week voor de winkel en de horeca. Verder mag de Groninger droge worst (winnaar Dagblad van het Noorden-test 2008), zoete en bakbloedworst, hoofdkaas en grove Groninger leverworst niet in het assortiment ontbreken. Dat de 8 bekroningen geen toeval zijn blijkt wel uit het feit dat slagerij Boersema ook onverwachts wordt gekeurd door “het Worstmakersgilde”. Met deze keuringen werden in zowel 2016 als in 2017 een score behaald van 990 punten van de maximale 1000. Voor al deze streekproducten rijdt men graag vele kilometers om. Ben je benieuwd naar onze bekroonde producten? Je bent welkom om te komen proeven in onze slagerij te Grijpskerk en je kunt natuurlijk profiteren van onze “GOUDEN aanbiedingen“.


Provinciaal Kampioen NSM 2014

Persbericht, 10 november 2014

Op 10 november jl. is Slagerij Boersema uit Grijpskerk provinciaal kampioen geworden op de Noordelijke Slagers Manifestatie.
Hij heeft in deze wedstrijd een bijzondere prestatie neergezet. Maar liefst 6 van zijn 7 ambachtelijke producten zijn bekroond met 'Goud met ster'.
Het was voor hem de 3e keer op rij dat hij Gronings kampioen is geworden. Van de te behalen 700 punten werden er 696 behaald.

Vakwedstrijd

De N.S.M. vakwedstrijden gelden als één van de meest prestigieuze van Nederland. De ambachtelijke producten zijn gekeurd door speciaal geselecteerde keurmeesters uit het hele land. Bij deze keuring heeft de jury de producten zeer kritisch beoordeeld op smaak, uiterlijk, presentatie en originaliteit. Er waren in totaal 12 rubrieken. De beste inzendingen in elke rubriek zijn bekroond. Hieruit wordt voor de 5 noordelijke provincies een kampioen gekozen en natuurlijk een jongeren kampioen en de algemeen kampioen 2014 van de NSM.

Prijsuitreiking

Uit maar liefst 150 slagers met in totaal 850 ingezonden producten, is Slagerij Boersema verkozen tot kampioen van de provincie Groningen. Deze prijsuitreiking werd verzorgd onder leiding van Robert Kranenborg. Tijdens deze uitreiking was de topkok nieuwsgierig naar het geheim achter deze succesvolle producten. Uiteraard gaf Henk Boersema niet alle details prijs, maar was hij natuurlijk wel bereid om het een en ander uit te leggen.

Ambacht

Door de eigen productie van vleesspecialiteiten, vleeswaren, worstsoorten en maaltijden onderscheidt de slager zich. Slagerij Boersema benadrukt dat hij in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele recepten en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen (varkensvlees van het Friberne varken), kruiden en specerijen. Dat deze producten niet alleen heel lekker, maar ook van uitzonderlijke kwaliteit zijn, heeft de slager met deze nationale vakwedstrijd daadwerkelijk bewezen.

Eretitel droge worst - beste van 2008

De tien populairste droge worsten van Drenthe en Groningen zijn aan een nauwkeurige inspectie onderworpen door een tienkoppige regionale jury. Wat is de lekkerste van 2008?

Goed beschouwd zijn de tien genomineerde droge worsten allemáál winnaar. Het zijn de meest gekozen worsten van Drenthe en Groningen. Liefst 621 voordrachten kwamen binnen. Sommige slagers voerden actie, legden de bon uit de krant onder de kopieermachine en gaven hem aan klanten. En ook het world wide web bleek een probaat promotiemiddel, zo bewees internetslager Nol uit Groningen. Via www.drogeworstuutgrunnen.nl zette hij zijn worst in de picture, al bleek dat nog geen garantie voor succes.

Eerst maar eens het fenomeen droge worst. Na de test van vorig jaar, waarbij de worst van de Dwingelder slagerij Van der Laan tot lekkerste werd verkozen, bleek hét streekproduct van het Noorden opnieuw de tongen los te maken. Helemaal toen droge worst-keurmeester Jan Nederhoed uit Nieuw Roden op de spreekstoel plaatsnam.

De specialist - lid van het Worstenmakersgilde - heeft droge worst tot wetenschap gepromoveerd. Ooit bedacht waarom droge worst in het Noorden zo'n gewilde snack is en in het Westen niet? Heeft met de kruidnagel van doen. In de VOC-tijd werden tal van specerijen aangevoerd. De kruidnagel werd gelost in de havens van Hamburg en Bremen met hun sterke invloed op Noord-Nederland, de overige kruiden gingen naar Rotterdam. En aangezien kruidnagel één van de belangrijkste ingrediënten van droge worst is...

Met zijn vakkennis begeleidde Nederhoed ook dit jaar op vakkundige wijze de proeverij. De tien geselecteerde worsten werden op één en dezelfde dag anoniem bij de slagers opgehaald. Daarna kwam de jury bijeen. Die bestond dit keer uit lezers die zichzelf hadden geafficheerd als worst-liefhebber pur sang.

Tijdens de keuring circuleerden tien snijplanken met daarop de voorgedragen worsten van tafel naar tafel. De één aardedonker en keihard, de volgende juist weer eikenbruin en vilein zacht. Het panel beoordeelde de worsten op tien punten: van uiterlijk tot smaak. "Doe dat alles uiterst serieus en wees zuinig met onvoldoendes”, benadrukte Nederhoed. "Elke slager heeft zijn ziel en zaligheid in zijn worst zitten.”

Zo kreeg zelfs de worst op plaats tien nog een ruime voldoende. Dat was het exemplaar van internetslager Nol. Sommige juryleden vonden het een worstje van niks en bedankten bij de evaluatie voor nog een plakje. "Jammer, onze worst is juist heel puur, we gebruiken geen hulpstoffen", reageert Nol. "We kunnen er prima van leven. Al bijna 35 jaar.”

Bij de winnende slager Boersema in Grijpskerk steeg spontaan applaus op toen middels een verrassingsbezoek het erecertificaat werd uitgereikt. Bij het familiebedrijf is vader Kor (72) de bedenker van het unieke recept. Het geheim? "We gebruiken Geerlings kruidnagel”, licht de oude Boersema een tipje van de sluier op. “Een hele fijne.” Als het net zo gaat als met de winnaar van vorig jaar, dan kunnen de Boersema's een stormloop tegemoet zien en zitten ze de komende tijd tot diep in de nacht worsten te maken.

Al 50 jaar een begrip

Grijpskerk - 2012

Bescheidenheid siert. Dat gaat ook op voor Henk en Anita Boersema van de gelijknamige slagerij. Hun kwaliteit is al jaren hoog en is in het hele Noorden beproefd. Al waren twee prijzen in 2009 natuurlijk welkom.

Het bedrijf is precies een halve eeuw gevestigd aan de Herestraat. Het bestaat echter langer. In november 1933 schreef Jan Boersema (sr.) zich in bij de Kamer van Koophandel, het officiële begin van slagerij Boersema aan de Rijksstraatweg (tussen Niezijl en Grijpskerk). Doordat er een nieuwe weg werd aangelegd moest het bedrijf verhuizen en in 1939 volgde de opening aan de Hoofdstraat te Niezijl. Ook toen waren de Boersema's al vooruitstrevend bezig, er was een elektrische koelinstallatie en rauwe vleeswaren werden in eigen bedrijf gemaakt.

Na de oorlog ging slagerij Boersema verder als grossier in vlees. Eerst vanuit Pieterzijl en later vanuit Grijpskerk (vlak achter cbs De Regenboog stond een slachthuis). Vanaf 1954 was de groothandel gevestigd in Groningen. Henk (sr.) en Kor Boersema waren inmiddels ook in de groothandel gaan werken. Februari 1962, een halve eeuw geleden dus, opende Kor Boersema met zijn vrouw Annie een slagerij op de huidige locatie. Een goede stap en het bedrijf groeide gestaag, deze groei maakte aanpassingen noodzakelijk.

Na een aantal kleine verbouwingen werd in 1977 de slachting en worstmakerij grondig aangepakt en in 1997 volgde de winkel. Daarna volgden nog meer wijzigingen en zoon Henk nam in 1988 de slagerij over. In 1990 volgde een vernieuwing van slachterij en worstmakerij, in 1997 van de winkel en in 2002 kwam er bijvoorbeeld een compleet ingerichte keuken voor de catering.

"Kwaliteit door ambachtelijkheid" is de slogan die slagerij Boersema zeker waar maakt. Waar het kan wordt alles zelf klaar gemaakt. Levende inkoop van runderen uit eigen regio, uitbenen en winkelklaar maken. Een eigen worstmakerij en natuurlijk vele soorten vleeswaren die iedere week worden gemaakt. Panklare producten, gehaktballen zelfgemaakt en veel verkocht, deze gehaktballen zijn wereldberoemd in Noord-Nederland.
Dat er reden is om trots te zijn op de producten blijkt uit de prijzen die regelmatig op vaktentoonstellingen en bij onverwachtse keuringen worden gewonnen. Slagerij Boersema is aangesloten bij Het Worstmakers Gilde en van daaruit wordt er gecontroleerd of de slagerij nog aan de eisen voldoet die gevraagd worden om lid van het gilde te mogen zijn. Een belangrijk punt hierbij is de hygiëne, maar ook worst en vleeswaren worden zowel vaktechnisch als microbiologisch gekeurd.
"In 2008 bijvoorbeeld wonnen we op de NSM, de Noordelijke Slagers Manifestatie, het kampioenschap van Groningen in de categorie Algemeen. En in hetzelfde jaar de titel voor de droge worst in een test van het Dagblad van het Noorden", vertelt Boersema. "Dat is leuk, maar het is belangrijker dat je steeds een goede kwaliteit houdt", aldus de Grijpskerker.
Boersema is veelzijdig. "We hebben een uitgebreid assortiment: eigengemaakte vleeswaren (circa 25 soorten) en worstsoorten (circa 25 soorten);
voor de thuiskok: heerlijk suddervlees, rollades, braadstukken;
voor de gemaksklant: pizza's, soepen, pangangs, bami, nasi, macaroni, roerbakschotels; voor de snackers: olijven, tapenades, peppadews, patés.
En buffetten, van klein tot zeer uitgebreid. Met salades, vleeswaren en stokbrood of in de koudere maanden een stamppotbuffet. Alle vleesproducten worden vers gemaakt in onze slagerij. Gourmet- en fondueschotels, stamppotten, tot snijbonenstamppot en hete bliksem aan toe, Bourgondische stoofschotels en kant-en-klare soepen completeren het geheel."

De slagerij is ook present op de beurs Wonen & Co, op het culinaire plein. En volgende week wordt het jubileum aan de Herestraat gevierd met aantrekkelijke acties.

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.